tisdag 17 februari 2009

Ett steg åt höger, två steg tillbaka

En trio moderater har totat ihop ett förslag till en ny partipolitisk inriktning i invandrings- och integrationsfrågor. Föga överraskande rör sig partiet ännu längre ner i det blåbruna träsket, och Sverigedemokraterna har därmed fått allvarlig konkurrens i sin mest profilerande fråga. Moderaterna är så klart fullständigt skräckslagna för att tappa väljare åt höger, då detta kan leda till en katastrof i nästa val. Väljs Sd in i riksdagen 2010 kan Alliansen med Moderaterna i spetsen tvingas välja mellan att a) dela med sig av makten åt vänster eller b) släppa in sveriges mest bespottade parti i politikens finaste rum, dvs. samarbete i åtminstonde vissa frågor. En klurig nöt att knäcka för Reinfeldt & co - och rent taktiskt är ju därför detta utspel fullt förståeligt. Missförstå mig inte - det är givetvis ingen i svensk politik som tjänar på att Sd hamnar i en s.k. vågmästarroll, men snälla moderater, att parafrasera deras politik och spela på missledda människors främlingsfientliga åsikter istället för att försöka ändra på dom är väl att göra det lite väl enkelt för sig?

Förslaget då - Ja som vanligt i dessa sammanhang är det fullt av dubbelmoral och logiska motsägelser. Att dra in medborgarskap för de som "lurat till sig det" - vad löser det för problem? De som mot förmodan lyckas ta sig igenom den snåriga hinderbanan för att uppnå först permanent uppehållstillstånd och sedan medborgarskap, och sedan visar sig ha gjort det på oärliga grunder - krigsförbrytare är en grupp som nämns - måste vara försvinnande få. Detta resonemang påminner otäckt mycket om den klassiska bilden av den "kriminelle invandraren", och det är väl antagligen denna ådra i väljaren man försöker hitta med detta skott i luften.

Valfrihet, individualism och marknadskrafter är ju mantran som brukar täcka de flesta problem. Moderaterna värnar ju minst sagt om individens rätt att bestämma över sitt eget liv - Välkommen till Sverige, du får välja precis vart du vill bo! Men väljer du fel så kan du glömma vårt stöd. Friheten att bestämma över sitt eget liv i det här fallet gäller på sant protektionistiskt vis bara en utvald skara (läs:svenskar). Det här med statlig interventionism i den enskilda människans liv känns inte helt troget den s.k. ideologin - men vad fan, kan man fiska ett par billiga röster så varför inte?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar