torsdag 5 mars 2009

Hej kapitalist

Genom en kort notis i Flamman och en googling letade jag mig fram till den här artikeln i Kommunalarbetarens nätupplaga. Jonas Milton, vd för Almega, intervjuas angående framtida avtal. I början av artikeln nämns IF Metalls desperata åtgärd att gå med på ett avtal som tillåter arbetsgivarna att sänka löner och arbetstid med upp till 20%, och Milton menar helt enkelt att det här är något som folk får acceptera, om dom vill behålla jobbet.

Fair enough. Detta kan kanske vara en plågsam eftergift som Metall får gå med på, tills (om) ekonomin kommer på fötter igen. Eller? Nja. Detta är bara början säger Milton, och propsar för att slopa OB-ersättning och slippa betala övertidsarbete, och detta siktar han på att få igenom våren 2010.

"Redan nu är det många av våra företag som i smyg bryter mot kollektivavtalen genom att låta personalen arbeta längre, utan övertid eller OB–ersättning. Annars skulle de inte klara krisen"

Den ekonomiska krisen är alltså ett argument för att a) bryta mot lagen och b) införa ännu sämre vilkor, i ett avtal som ska tas fram om över ett år. Frågan är ju hur länge arbetsgivarna kan använda krisen som ursäkt för att pissa på sina anställda. Vad säger du Jonas? Hur länge tror du att krisen kommer att hålla i sig? 1 år? 2? 10? Eller borde kanske frågan vara hur länge du vill att folk ska tro att krisen håller i sig? När till och med du tycker att kris-argmentet inte håller längre är ju ett tips att använda ordet "efterdyningar" för att förlänga livslängden ytterligare.

"Låt folk klara av sin arbetstid när det passar dem, som tidiga morgnar, sena kvällar, helger eller pressat under ett kvartal för att sedan vara lediga när det passar dem."

För det första, obekväm arbetstid, ja, det kallas obekväm arbetstid just för att "passar" extra dåligt att jobba just då. Att arbeta och vara ledig "när det passar" är inte vad obetald övertid betyder, jag lovar. Det betyder att arbetsgivaren inte har något som helst ekonomiskt incitament för att hålla nere arbetstiderna. Det betyder extra arbetskraft, gratis, "när det passar". Vilken dröm.

För oss som arbetar inom reklambranschen, så är obetald övertid och obefintlig OB-ersättning praxis. För att få oss att hålla käften om 80-timmarsveckor och så vidare så brukar arbetsgivarna använda diverse metoder för att framstå som att vi egentligen får ersättning för vårt arbete, t.ex personalfester, resor eller nån extra semestervecka, detta för att kompensera 200+ övertidstimmar per person och år. Det är helt enkelt så att det är billigare att supa ner oss nån gång ibland än att betala övertidsersättning, eller anställa mer folk.

Men det är klart, det gör ju oss oerhört priviligerade om man jämför med metallarbetarna, som inte ens får en fylla. Kompensationen för deras obetalda övertidstimmar kommer ju, om Almega lyckas, att bli att helt enkelt få behålla jobbet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar