torsdag 26 mars 2009

Mat-Marit

Marit Poulsen är en konstig typ. Hon var en gång i tiden enligt egen utsago förespråkare för ekologiskt odlad mat, men har nu vänt på klacken. Hon gick senast igår ut i teve med budskapet att vi borde gå tillbaka till att äta gammal hederlig besprutad mat, då ekologiskt odlad ger hälften så stora skördar och därmed hälften så mycket mat.

Att föredra ekologisk mat för att undvika att besprutningsmedel osv. sprids i naturen är enligt Marit ett populistiskt argument. Det krävs ju som sagt dubbelt så stora åkrar för att producera samma mängd mat, dvs. mer skövling, mindre skogar och så vidare, alltså är detta i själva verket sämre för miljön än "vanlig" mat. Själv använder Marit, folkpartist som hon är, inte sig av populism för att vinna sympati för sig själv och sitt parti. Hon går mer på matter-of-fact-linjen och säger att det helt enkelt är omoraliskt att äta ekologiskt odlad mat när det finns människor i afrika som svälter. Snyggt jobbat Marit, verkligen.

Logiken finns där. Resonemanget är enkelt att förstå. Argument tagna ur luften. Alla ingredienser för ännu ett populistiskt utspel signerat av en folkpartist.

Ät mindre kött. Kul? Nej inte särskilt, men en riktig lösning byggd på riktig logik och glasklara argument. Det är faktiskt så enkelt Marit, men jag förstår om inte du som folkpartist vill ta de orden i din mun. Det rimmar ju riktigt illa med era välgrundade traditioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar